education conferences all

Предисторија на Балканот

13.12.2023


Ни претсавува задоволство да ве известиме дека на 13-ти декември ќе се одржи 9-та конференција...

education all

Предисторија на Балканот

25.11.2022 - 27.11.2022


Овогодишното осмо издание на конференцијата „Prehistory in the Balkans“ се организира...

education all

Ранонеолитскиот локалитет Подгори и археоботанички анализи во Пелагонија

29.06.2022 - 20:00


Продолжуваме со реализацијата на проектот Common Cultural Heritage...

education all

ВИНЧА: НЕОЛИТСКИ КУЛТУРЕН ЦЕНТАР

21.06.2022 - 19:00


Ја започнавме првата студентска работилница во Пелагонија во рамки на европскиот проект Common Cultural Heritage...

education promotion all

Промоција на ЛУРИСТАНСКИ СТАНДАРДИ - ИКОНОГРАФИЈА, СEМИОТИКА И НАМЕНА

01.06.2022


Ни претставува задоволство да ве поканиме на промоцијата на новата електронска книга...

education all

Конференција „Предисторија на Балканот“ 2021 година

22.12.2021


На 22-ри декември Центарот за истражување на предисторијата ја одржа 7-та...

all

Концерт на Љубојна на археолошкиот локалитет Врбјанска Чука

29.08.2021


Деновиве ги привршуваме археолошките истражувања на Врбјанска...

education all

Конференција „Предисторија во Македонија“ 2020 година

22.12.2020


На 22-ри декември 2020 година се одржа меѓународната конференција „Предисторија во Македонија“...

other all

Концерт на Антоние на археолошкиот локалитет Врбјанска Чука

28.08.2020 - 18:30


Ни претставува задоволство да ве известиме дека оваа недела завршуваат...

education all

Конференција „Неолитот во Македонија“ 2019 година

20.12.2019 - 21.12.2019


Реализацијата на конференцијата ќе се одвива во чест на Драгица Симоска којашто...

other all

Концерт на Дуња Иванова на археолошкиот локалитет Врбјанска Чука

25.08.2019 - 18:30


На 25.08.2019 година, со почеток во 18,30 часот, на археолошкиот локалитет ...

education all

Предавање на Костас Котсакис

13.12.2018 - 10:00 часот


Ден по конференцијата "Неолитот во Македонија IV", предавање ќе одржи еден од најреноминираните грчки предисторичари...

conferences all

Неолитот во Македонија IV - конференција

12.12.2018


Центарот за истражување на предисторијата и Археолошкиот музеј на Македонија оваа година го организираат четвртото издание на...

conferences all

Wetlands vs. Drylands? Challenging Divides and Changing Archaeological Perspectives on Prehistoric Wetland Sites, Landscapes and Societies

Септември, 2018


Минатата недела се одржа 24-от Собир на Европската асоцијација на археолозите...

promotions other all

Посета на амбасадорката на Швајцарија на локалитетот Плоча - Миќов Град


Во текот на нашето истражување на локалитетот Плоча – Миќов Град...

other all

Истражувања на локалитетот Врбјанска Чука во Пелагонија

Август, 2018


Пополека ги привршуваме овогодишните истражувања на археолошкиот локалитет...

other all

Истражувањата на предисториската наколна населба Плоча-Миќов Град

Јуни, 2018


Неодамна ги завршивме истражувањата на предисториската наколна населба Плоча...

other all

Посета на археозоолозите Весна Димитриевиќ и Ивана Живаљевиќ од Универзитетот во Белград и Институтот Биосенс

Јуни, 2018


Изминативе две недели на гости ни беа археозоолозите Весна Димитриевиќ и...

conferences education other all

Предавања и состаноци во повеќе институции во Италија, Чешка и Србија

Јуни, 2018


Изминативе две недели имавме предавања и состаноци во повеќе институции во Италија...

education all other

Southeast European and Swiss Network in Wetland Archaeology

Мај, 2018


Минатата недела учествувавме на конференцијата во Универзитетот во Берн именувана...

education all other

АрхеоГИС: дигитално топографско моделирање и просторни анализи во археологијата

28.04.2018


Центарот за истражување на предисторијата со особено задоволство ги поканува сите...

education all conferences

Конференција за археологија на животната средина што се одржа на Универзитетот во Модена

Март, 2018


Минатата недела учествувавме на конференција за археологија на животната средина...

education all

„Анализа на неолитските техники на жнеење во Македонија"

Јануари, 2018


Минатата недела имавме одлично истражување со Хуан Хибаха и Николо Маѕуко во рамки на проектот...

conference all

Wetlands vs Drylands

EAA, Barcelona


Би сакале да ве известиме дека Европската асоцијација на археолози ја прифати сесијата...

education all

„The First Harvesters: early evolution of crop harvesting techniques in the Mediterranean"

25.01.2018 (14:00)


Овој настан е во организација на Центарот за истражување на предисторијата и Музеј на град Скопје, а се...

conferences all

„Неолитот во Македонија III“

13.12.2017


Оваа година конференцијата Неолитот во Македонија го има своето трето издание и се одржува на...

other all

„Women, Mothers and Goddesses: Universal Languages and Mеtaphors in the Prehistoric Art“

12.11.2017


Ни претставува чест што сме поканети од Археолошкиот музеј во Удине да учествуваме на изложбата...

conferences all

Покана за конференција „Неолитот во Македонија III“

13.12.2017


Ни претставува особена чест да ве поканиме да учествувате на конференцијата „Неолитот во Македонија III“...

conferences all

Wetland Archaeology and Prehistoric Networks in Europe

13.09.2017 - 19.09.2017


Минатата недела учествувавме на конференцијата Wetland Archaeology and Prehistoric Networks in Europe што се одржа во Киев и Канев.

other all

European Science Diver 2017

21.08.2017


На Охридското Езеро започна меѓународниот курс за подводна археологија.

other all

Завршија археолошките ископувања на Врбјанска Чука

07.08.2017


Минатата недела го завршивме едномесечното истражување на Врбјанска Чука и добивме одлични резултати.

other all

Изведена втората етапа од проектот BIRTH

Јуни 2017

Археолошки музеј на Македонија, Музеј на град Скопје, Завод и музеј Битола, Завод и музеј Штип, Завод и музеј Прилеп и Универзитетот Гоце Делчев


Во текот на претходните две недели ја изведувавме втората етапа од проектот BIRTH предводен од Институтот Биосенс.

education all

Предавање за предисториски тумби на Балканот

02.06.2017 (10:00)

Лабораторија за дендрохронологија - Цирих


Предавање за предисториските тумби и наколни живеалишта на Балканот во Лабораторијата за дендрохронологија во Цирих.

education all

Семинар за балканскиот неолит на Универзитетот во Берн

25.05.2017 (09:15)

Институт за археолошки науки при Универзитетот во Берн


Во текот на мај ЦИП одржа семинар на Универзитетот во Берн во кого швајцарските студенти и магистранти го проучуваа балканскот неолит.

other all

Повик за обука во сферата на зооархеологијата

28.04.2017 – 12:00 ч

Филозофски факултет во Скопје


Би сакале да ве известиме дека во моментот е отворен повик за апсолвенти и постдипломци за обука во сферата на зооархеологијата.

education all

Предисториски фертилитет - предавање на Софија Стефановиќ

05.04.2017 – 13:00 ч

Археолошки музеј на Македонија


Ни претставува особено задоволство да ве поканиме на предавањето на проф. д-р Софија Стефановиќ (Институт Биосенс), еден од најеминетните антрополози во Европа.

education all

„Бронзенодобните ризници во Јужна Бохемија“

29.03.2017 (среда) – 13:00 ч

Археолошки музеј на Македонија


Ондреј Хвојка и Јан Јон од Универзитетот во Јужна Бохемија ќе ни го презентираат предисториското културно наследство во Чешка.

other all

Изложба за неолитските мајки и бебиња на Балканот

Март, 2017

Универзитет во Нови Сад


Во рамките на проектот „BIRTH: Prehistoric fertility in the Balkans between 10 000 - 5 000 cal BC“ се реализираше соработка меѓу ЦИП и Институтот Биосенс што резултираше со изложба.

education all

Предавање за Врбјанска Чука во општина Кривогаштани

16.02.2017

Општина Кривогаштани


На 16.02.2017 се одржа предавањето поврзано со минатогодишните истражувања на локалитетот Врбјанска Чука што ЦИП го реализираше заедно со ЗЗСКМ – Прилеп, Универзитетот Јужна Бохемија и со Институтот за старословенска култура.

other all

Фотограметриско документирање на неолитските модели на куќи

Музеј на град Скопје, ЗЗСКМ – Прилеп и Завод и музеј – Битола


Во рамки на проектот „BIRTH: Prehistoric fertility in the Balkans between 10 000 - 5 000 cal BC“ се изврши фотограметриското документирање на неолитските модели на куќи во Музеј на град Скопје, ЗЗСКМ – Прилеп и Завод и музеј – Битола.

education all

Предавање за фотограметрија и за 3D моделирање на културно наследство

14.02.2017

Музеј на Македонија


Музејот на Македонија и ЦИП го организираа предавањето на Југослав Пендиќ од Институтот Биосенс во Нови Сад со наслов „Фотограметријата во документацијата и презентацијата на културното наследство“.

promotions all

Промоција на книгата „Македонските бронзи: религијата и митологијата на железнодобните заедници од Средниот Балкан“

01.02.2017 (среда) во 20:00 часот

Археолошки музеј на Македонија


Центарот за истражување на предисторијата (ЦИП), со особено задоволство, ве кани на промоција на книгата „Македонските бронзи: религијата и митологијата на железнодобните заедници од Средниот Балкан“ на проф. д-р Никос Чаусидис.

other all

Конкурс за обука во сферата на дендрохронологијата на Универзитетот во Берн, Швајцарија

29.12.2016 (четврток), 15:00 ч.

Институт за историја на уметност и археологија, Филозофски факултет


Центарот за истражување на предисторијата - ЦИП објавува конкурс за обука во сферата на дендрохронологијата. Обуката ќе се изведува на Универзитетот во Берн (Швајцарија) со врвни европски дендрохронолози...

conferences all

Археолошка конференција “Неолит во Македонија II”

25.11.2016

Археолошки музеј на Македонија – 10:00 ч.


Почитувани колеги и љубители на минатото, ни претставува особено задоволство да ве поканиме на археолошката конференција „Неолитот во Македонија II“ којашто ќе се одржи на 25.11.2016 (петок) во Археолошкиот музеј на Македонија.

conferences all

Prehistoric Wetlands and Lakes – меѓународен научен собир

11.05.2016 – 17.05.2016

Музеј на Македонија, Археолошки музеј на Македонија, Музеј на град Скопје, Завод и музеј – Битола и Милениум палас хотел


Центарот за истражување на предисторијата има особена чест да биде домаќин на овој значаен настан, на кого ќе учествуваат археолози од повеќе земји, а коишто ќе ги споделат своите сознанија и искуства поврзани со населбите, предметите и животната средина во предисториските мочурливи и езерски предели.

education all

Early Agricultural Communities in Southwest Ukraine Павел Шидловски и Евген Слиесарев – Универзитет „Тарас Шевченко“, Киев

23.03.2016

Музеј на Македонија


Во серијата предавања што ги организира Центарот за истражување на предисторијата-ЦИП, овој пат ќе бидат презентирани почетоците на земјоделството во Источна Европа.

promotions all

Промоција на монографијата „Неолитски фигурини во Македонија“

20.11.2015

Археолошки музеј на Македонија


Оваа монографија е публикувана од издавачката куќа „Магор“, а настанот е во организација на Центарот за истражување на предисторијата – ЦИП, Археолошкиот музеј на Македонија и издавачката куќа „Магор“, а со подршка од Музеј на град Скопје, Филозофскиот Факултет- Скопје и Музеј на Македонија.

conferences all

Археолошка конференција „Неолитот во Македонија“

23.12.2015 (10:00)

Музеј на Македонија


Овој настан е прв собир на македонските археолози кои целосно или делумно го истражуваат неолитскиот период и имаат добиено значајни резултати коишто произлегуваат од теренските ископувања, обработката на музејскиот материјал или кабинетските проучувања.

other all

“Култ кон култот: редефинирање на термините во хуманистичките науки”

03.10.2015

Музеј на Македонија


Научната трибина „Култ кон култот: редефинирање на термините во хуманистичките науки“, имаше за цел да отвори дискусија околу соодветното користење на термини и методи при проучувањето на сакралното.